Blog

Varför firar vi midsommar och varför är aftonen så speciell?

Midsommar är firandet av sommarsolsståndet. Och många firar än idag detta och ser det på det sättet , framförallt i Norra Europa.

I Finland och Sverige så infaller sommarsolsståndet under perioden 20-26 juni.

Men faktum är att firandet började redan på 300- talet , då den kristna kyrkan firas Johannes Döpares födelse som skett 24 juni. Denna högtid förknippased honom fortfarande i vissa områden. I tex Finland så kallas midsommar för Juhannus. Island kallas midsommar Jonsmessa , Danmark och Norge kallas högtiden för Sankthans.

I Sverige så är det ett mer folkligt firande, då midsommarafton precis som julafton och påskafton en starkare ställning än midsommardagen. Vilket egentligen är en nord europeisk särtradition.

Historiskt sätt så är midsommar firandet ett icke förkristet firande men det kan tolkas på flera sätt.

Om vi tänker på astronomiskt sätt så infaller sommarsolsståndet på norra halvklotet 3 dagar för det kristna datumet 24 juni.

Det finns dokument/ skrifter av det äldsta firandet i Norden och det är från de Isländska kungasagorna som är från 1200 -talet.

Midsommar går djupt ner i olika aspekter om och hur vi firar midsommarafton. Den har liksom flertalets innebörd beroende på land, troende och icke troende.

Du kan hitta väldigt mycket på internet om du är med intresserad av en större fördjupning.

Sommarsolsståndet 2022!

Comments Off on Varför firar vi midsommar och varför är aftonen så speciell?

Jag har arbetat som medium i många år. Mina förmågor och krafter har gått i arv I generationer. Historia är också något som jag är facinerad av , vetskapen om vår existens och hur vi fungerar i balans med universum är unikt och intressant. Med tarotkort , samarbete med änglarna , beskydd, besvärjelser, magi kan jag hjälpa dig vidare på livets väg. Jag är din guide och med min kärlek , trygghet och mina förmågor så finns jag här för dig. Jag är din vän i mörkret och jag är din vän i ljuset. Tillsammans så är vi ett. ❤️